Astrid, het digitale communicatienetwerk van de Belgische hulpdiensten, is makkelijk af te luisteren. Dat zegt het IT-vakblad Datanews.





Sinds de oprichting van het netwerk werden er volgens de site nooit veiligheidssleutels gebruikt om de communicatie te beschermen tegen onderschepping.

Datanews deed onderzoek op gespecialiseerde internetfora. Daaruit bleek dat het Astrid-netwerk met een eenvoudige scanner, die onder andere in Nederland vrij te koop is, een laptop en een stukje decodeersoftware dat op het internet vrij beschikbaar is, afgeluisterd kan worden.

Volgens het blad bevestigden meerdere bronnen, waaronder een hooggeplaatste bron bij de federale politie, dat het netwerk eenvoudig onderschept kan worden. John Baekelmans, chief technology officer bij het IT-bedrijf Cisco, is al twintig jaar brandweerofficier en was betrokken bij de oprichting van het Astrid-netwerk. 'Alle communicatie die over Astrid gaat is niet versleuteld', bevestigde hij.

Datanews meldt wel dat er plannen zijn om op het Astrid-netwerk in de volgende maanden een encryptie, of versleuteling te gaan gebruiken. Alle toestellen op het netwerk moeten echter eerst omgeschakeld worden vooraleer de versleuteling effectief toegepast wordt.

Astrid veelbesproken
Het All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching (Astrid) is een Belgische operator die een radiocommunicatiesysteem, een pagingsysteem en een netwerk van meldkamers uitbaat voor alle Belgische hulp- en veiligheidsdiensten.

Het communicatienetwerk lag al meermaals onder vuur. Ook dit jaar kwam Astrid nog in opspraak nadat het netwerk tijdens de bluswerken van de brand op de Kalmthoutse Heide in Antwerpen een hele nacht dienst weigerde.